Op 28 januari stapten er 166 medewerkers van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de online bus om op excursie te gaan bij InnovA58. Tijdens deze excursie, met de naam ‘Kijkje in de duurzame keuken’, konden ze live meekijken bij de nieuwste innovaties van het living lab, waaronder CIRCUROAD-proefvakken.
De doelstelling van Rijkswaterstaat is helder: in 2030 alle elektriciteit die de organisatie gebruikt zelf opwekken, netto geen CO₂ meer uitstoten, zo weinig mogelijk primaire grondstoffen toepassen en vrijkomende materialen veilig en hoogwaardig hergebruiken.
InnovA58
InnovA58, het outdoor living lab van Rijkswaterstaat, draagt bij aan deze ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 klimaatneutraal te zijn en circulair te werken. Om deze ambitie te realiseren is het nodig om op veel gebieden anders te denken en meer samen te werken met partners. Dit is precies wat er bij de InnovA58 gebeurt! Inmiddels staan er al meer dan 58 innovaties op de teller, waaronder de CIRCUROAD-proefvakken die afgelopen december zijn aangelegd.
CIRCUROAD proefvakken
CIRCUROAD programmamanager Joop Groen liet de drie proefvakken zien waar de ketensamenwerking CIRCUROAD bioverrijkt asfalt test. Het gaat om steenmastiekasfalt met biobased bindmiddelen van drie verschillende bedrijven. Hierop kwamen verschillende vragen van de deelnemers over de levensduur van het asfalt door het gebruik van biobased bindmiddelen. De labresultaten zijn positief, maar of die in de praktijk ook zo zijn, wordt dus op dit moment getest in de proefvakken. Wordt vervolgd!